Co je Monoï z Tahiti

  

Monoï - Olej z Tahiti
Monoï znamená v Maohi, starobylém tradičním jazyce Francouzské Polynésie, "vonný olej". Tajemství Monoï z Tahiti spočívá v 100% přírodní směsi, která je extraktem z pronikavě vonící Tumu Ha'ari, kokosové palmy (Cocos nucifera), a z místní květiny tiaré (Gardenia tahitensis). Dohromady tvoří výživný, pleť zvláčňující hydratační přípravek, který rychle proniká do kůže a působí coby přírodní bariéra proti dehydrataci, jež je jedním z hlavních důvodů tvorby vrásek. 


Monoï - olej z Tahiti

Monoï z Tahiti, díky obsahu přírodních antioxydantů, disponuje pozoruhodnými vlastnostmi, a je tedy něčím víc, než jen obyčejným olejem. Proto je po staletí využíván pro léčení mnoha kožních neduhů. Dva tisíce let stará technika se ukázala jako naprostou dokonalou pro kosmetické a farmakologické účely a proto je Monoi z Tahiti nadále předmětem výzkumu Monoï Institutu, přinášejícího nové poznatky o tomto výjimečném produktu.


příprava monoi -  směs okvětních lístků tiaré a strouhaného kokosu


Označení původu
Od roku 1992 podléhají veškeré používané ingredience a celý výrobní proces Monoï z Tahiti přísné kontrole dle výnosu č. 92-340 Národního institutu označení původu (Institut national des appellations d´origine). Ten diktuje přesné množství minimální koncentrace Monoï z Tahiti v kosmetických přípravcích, což zabezpečuje, že si Monoï z Tahiti zachovává svou kvalitu a pravost původní receptury. Monoï z Tahiti získal tzv. "Označení původu" (Appellation d'Origine), osvědčení, díky kterému je garantováno že: "Monoi z Tahiti" je produkt, který se vyrábí luhováním květů tiaré v čistém kokosovém oleji. Tento olej je získáván ze zralých kokosových ořechů sbíraných z palmy Cocos nucifera, stromu rostoucího výhradně na korálových půdách v oblasti Francouzské Polynésie. Pro výrobu monoï lze použít  pouze poupata květů tiaré pocházející z polynéského druhu keře Gardenie tahitensis.


"Označení původu" (Appellation d'Origine)


Garance původu - záruka kvality
Pravý Monoï z Tahiti je světově chráněnou obchodní značkou s "Označením původu" (Appellation d'Origine), disponující lehce rozpoznatelným logem, což pomáhá bojovat s velmi rozšířeným paděláním a imitacemi. V roce 1990 bylo odhadováno, že pouze 10% z celkové produkce na trhu prodáváné pod jménem monoï skutečně pocházelo z Francouzské Polynésie. O deset let později "pravý" monoï již tvořil 80% trhu. Známka "Označení původu" zahrnuje přesné zásady výroby, zaručující používání originálních surovin a dodržování vysokých standardů kvality. Pravý Monoï z Tahiti je vyráběn namáčením zhruba deseti květů tiaré v jednom litru filtrovaného kokosového oleje. Tiaré (Gardenia tahitensis), jež je známa svou intenzivní vůní a pozoruhodnými kosmetickými účinky, se vyskytuje pouze na Tahiti a nelze se s ní setkat nikde jinde. Kokosový olej je získáván z kokosových jader palem kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera), které rostou na minerály bohatých atolech Francouzské Polynésie. Proto si vždy zkontrolujte známku "Označení původu" (Appellation d'Origine), pokud budete vybírat jakýkoliv produkt obsahující monoï.

 

Existuje velký rozdíl mezi Monoï z Tahiti a jiným olejem s pouhou stopou monoï. Olej bez garance původu totiž vždy obsahuje menší množství pravého monoï a je míchán s dalšími ingrediencemi. Pouze slovo "monoï" v názvu výrobku ještě nezaručuje jeho pravost.

 

příprava monoi - Parfumerie TIKI, na ostrově Tahiti

  


Květ tiaré
Jde o jednu z nejdůležitějších rostlin na Tahiti, tradičně využívanou pro lékařské a kosmetické účely. Lékopis mnoha přípravků obsahuje právě květ tiaré, jenž je široce využíván na léčení mnoha neduhů – ekzémů, bolestí hlavy, poštípání hmyzem ad. Tiaré z Tahiti je zastoupena ve složení řady přípravků tělové péče těch nejznámějších světových značek, nejčastěji coby součást krémů, tělových olejů, toniků a parfémů. Keř tahitské tiaré kvete po celý rok a jeho sněhobílé květy kontrastují s tmavě zelenými lesklými listy. Jejich silná a sladká vůně připomíná vůni květů tuberózy smíchanou s květem jabloně. Éterický olej z tiaré je bohatý na aktivní molekuly, které jsou schopny transportovat do organismu prospěšné látky. To potvrdila i analýza plynovou chromatografií, čímž se vysvětluje důvod širokého využití a blahodárných účinků Monoï z Tahiti.


Květ tiaré (Gardenia tahitensis)


Kokosový olej 
Olej pochází z přírodně sušených kokosových ořechů palmy kokosovníku ořechoplodého, který roste na korálových atolech Francouzské Polynésie. Je získáván z prvního lisování bez přidání jakýchkoliv chemikálií, jediným zásahem je pouze jeho filtrace. Výsledkem je světlý, průzračný olej vysoké kvality s charakteristickou hedvábně jemnou texturou.
Olej je bohatý na nasycené a polynenasycené mastné kyseliny a je pozoruhodně stálý. Průměrné hodnoty mastných kyselin jsou: kyselina kaprylová 6-9 %, kyselina kaprinová 6-10 %, kyselina laurová 44-51%, kyselina myristová 13-18%, kyselina pangaminová 8-10%, kyselina stearová 1-3%, kyselina olejová 5.5-7.5%,  kyselina linolová méně než 2.5%. Všechny tyto chemické sloučeniny pomáhají zabraňovat vysoušení, praskání a loupání kůže, chrání ji před vniknutím infekce, mírní podráždění a zpomalují proces stárnutí pleti.

 

Kokosový ořech (Cocos nucifera)

 

Proč je dobré používat Monoï


Monoï pro tělo:
Monoï z Tahiti je vhodný pro všechny typy pleti, nejvíc jej ale jistě ocení ti, kteří trpí suchou či velmi suchou kůží, u níž jiné přípravky selhaly.  Nejlépe je aplikovat Monoï de Tahiti na tělo ihned po koupeli, dokud je pokožka ještě vlhká. Rozetřete několik kapek oleje v dlaních a pak vmasírujte do pokožky.  Po vsáknutí, bude-li ještě nutno, naneste znovu na nejsušší místa. Masírujte dokud se olej dokonale nevsákne do pokožky, která se stane sametově hladkou a hedvábně jemnou. Jeho účinky se projeví již po prvním použití. Několik kapek přinese okamžitou úlevu i té nejsušší kůži. Pravidelné používání obnoví jemnost a zdraví pokožky.


Monoï z Tahiti - přírodní kosmetika


Monoï na vlasy:
Krása Tahiťanek je legendární, zejména jejich bohaté, zářivé vlasy. Tajemstvím je právě Monoï z Tahiti, jenž hojně využívají coby vlasovou kůru. Vložte lahvičku Monoi z Tahiti do teplé vody, dokud se její obsah lehce neohřeje. Hojně aplikujte na vlasy, které pak zabalte do ručníku a nechte působit 15-30 minut. Poté olej dobře smyjte jemným šampónem. Vlasy budou hebké, pružné a neuvěřitelně zářící. Máte-li vlasy hodně zničené či suché, kůru opakujte nejméně dvakrát týdně.   


Masáž

  
Monoï jako olej do koupele:
Monoi z Tahiti je přírodní aromaterapeutickou ingrediencí, která je skvělá pro relaxační koupel. Nakapejte několik kapek Monoi z Tahiti do vany s horkou vodou a užijte si smyslnou, uvolňující koupel, která provoní vaše tělo vůněmi z Tahiti, romantického a neporušeného přírodního ráje na Zemi. Vaše pokožka bude po koupeli nejen krásně parfémovaná, ale i hydratovaná a hebká.


Tahiti-tiare.cz je oficiální distributor kosmetické značky Parfumerie TIKI z Tahiti.


Navštivte také:
Monoï z Tahiti
Užitečné tipy Monoï
Krátká historie Parfumerie Tiki


Navštivte nás i na našem Facebook profilu  a naššich YouTube stránkách.


Kontaktujte nás